“Александровска болница отстранява от длъжност началника на клиниката по хирургия доц.

...
“Александровска болница отстранява от длъжност началника на клиниката по хирургия доц.
Коментари Харесай

Александровска отстрани шеф на хирургия след тв материал за дарен му апартамент от възрастна пациентка

“Александровска ” болница отстранява от служба началника на клиниката по хирургия доцент доктор Манол Соколов за времето до привършване на оповестената от прокуратурата инспекция, почнала след следствие на Нова телевизия за дарено му жилище в София от стара пациентка, към този момент умряла. Това оповестиха от лечебното заведение.

В петък малкия екран излъчи следствие за случай, при който стара болна лекарка - доктор Лидия Чакърова, подарява два жилището в центъра на София - единия на дерматоложка доктор Евгения Божикова, която се допуска, че би трябвало да се грижи за нея, другия - на хирурга доцент Соколов, който се допуска, че я лекува, когато е със строшен крайник. В материала обаче има свидетелства по какъв начин старата жена е била изоставена в последните си дни в извънредно тежко положение. Роднини на умрялата са подали сигнал, тъй като не са били известени за гибелта й, нито са дали единодушие тя да бъде кремирана, както е било направено. Пред малкия екран доктор Соколов отхвърли да даде обяснения като се държа жестоко. Обясненията на другата лекарка са, че се е грижила за старата жена и че я е лекувала безплатно. И когато умрялата поискала да ѝ припише апартамент, дерматолбожката доста се колебала и не желала. Смъртният акт, след който следва и бързото кремиране, е публикуван от доктор, който живее на фамилни начала с приелата дарението.

" Случаят, въпреки и с темперамент на частни дарителски връзки сред жители, за страдание визира връзките „ лекар-пациент “, където лекарят е чиновник на болничното заведение, а това от своя страна въвлича и името на Александровска болница в общественото пространство, показват от лечебното заведение ", се обосновават за решението си от лечебното заведение.

На доцента е било препоръчано да излезе в неплатен отпуск до изясняване на обстановката, той е отказал. 

" Случаят слага въпрос за лекарския морал и неговите граници. За да бъде предпазена тази най-висша лекарска полезност, незабавно след лъчение на журналистическото следствие и последвалите публични реакции в медиите, изпълнителният шеф на болничното заведение проф. Атанас Йонков прикани доцент Соколов да излезе в неплатен отпуск до изясняване на “имотния проблем ”, само че той изрично отхвърли. Ръководството на болничното заведение е разпоредило инспекция за определяне дали дарителката доктор Лидия Чакърова е постъпвала в миналото като пациент ", прецизират от болничното заведение.

Оттам считат, че се слагат под подозрение връзките лекар-пациент, основава се риск те да се разрушат.

" Ситуацията е неприятна за цялото лекарско съсловие, защото основава настроения в обществото, че медиците, полагайки грижи за своите пациенти, могат да влязат и в персонални взаимоотношения с тях отвън лечебните заведения. Това крие риск да бъде разрушено доверието „ лекар-пациент “ и по този мотив управлението на университетската болница отстранява доцент доктор Манол Соколов до привършване на следствието по случая, показват от там.

Твърде неприятно е, че се поставя под въпрос всеотдайността на лекарското съсловие и неговият честен и клетвен ангажимент за помощ към нуждаещия се, загърбвайки персоналното улеснение, полза и личен интерес в интерес на болния ", се споделя в позицията на " Александровска ".

Оттам очакват доцентът  " персонално и обществено да даде пояснения по какъв начин частните му взаимоотношения, в това число и като доктор, с дарилата го собственичка, се свързват сега отрицателно с името на болничното заведение ни ".

" Осветляването на проблема от прокуратурата и персонално от доцент Манол Соколов ще бъде в интерес на отбраната на престижа на УМБАЛ „ Александровска “ като водещо лечебно заведение и най-стария стожер на университетското обучение в България ", приключват от болничното заведение.
Прокуратурата ревизира случая
Софийска районна прокуратура удостовери, че към този момент ревизира скандалния проблем.

Говорителят на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев сподели пред " 24 часа ", че обвиняването се е самосезирало след следствие в петък на Нова тв. 

Христо Кръстев изясни, че сътрудниците му от столичното районно обвиняване ще ревизират дали не става дума за изнудване на болната жена, дали лекарите са полагали някакви грижи, откакто са подписали договорите са прехрана и са получили собствеността на Лидия Чакърова.

Ако се потвърди машинация от страна на доктор Манол Соколов и на доктор Евгения Божикова, те могат да бъдат наказани съгласно Наказателния кодекс от 2 до 8 години затвор.
А Костадин Ангелов се впусна в поредна политическа офанзива
Тази история даде учредения за развиването на успореден сюжет - като в следващата си политическа офанзива против съперници се впусна ръководителят на здравната комисия в Народно събрание Костадин Ангелов, някогашен шеф на " Александровска ", който съгласно финансови инспекции оставя болничното заведение в нежелано финансово положение, когато стана министър в последния кабинет на ГЕРБ. 

В обява във фейсбук той атакува съветника на премиера и някогашен зам.-министър на опазването на здравето Петър Грибнев, също до неотдавна хирург в " Александровска ", за близки връзки с въпросния доцент Соколов.

" Любопитно ми е каква ще бъде позицията на министър-председателя Денков. Той постоянно взима отношение по тематики, свързани със опазването на здравето.

Това, което не знаете обаче е, че съветникът по здравни въпроси на премиера е в близки връзки с доцент Соколов, махленски в журналистическото следствие.

Затова и ще проследявам с голям интерес дейностите на Николай Денков по този въпрос ", написа той.

Последва отговора на Грибнев: 

" Стара и напълно неоригинална тактичност е, когато не желаеш да отговориш на обществено подложен въпрос, да опиташ да отклониш вниманието с нещо „ сензационно “. Вероятно това се пробва да направи и ръководителят на здравна комисия в Народно събрание.

Вместо да разяснява във фейсбук тематиката с неприетите текстове в Закона за публичните поръчки, които за следващ път слагат в неравнопоставено състояние частните и държавните/общински лечебни заведения, той пробва да отклони вниманието с неуместни подмятания за моя непосредственост с наш общ сътрудник, в подтекста на персонален проблем, който няма нищо общо със опазването на здравето.

Става въпрос за репортаж по една от водещите малките екрани за имотни покупко-продажби, имащи персонален темперамент, касаещ участниците в тях.

По отношение на визираните подозрения:

- Тримата дружно с сътрудника и ръководителя на здравна комисия бяхме специализанти във Втора хирургия на Александровска болница. И дълго време сме работили дружно. Дори сътрудника има повече изявления дружно с ръководителя на здравна комисия в научни списания.

- Същият сътрудник го познаваме освен ние, само че и множеството хирурзи от Втора хирургия.

- Решенията на мои сътрудници, които касаят персоналния им живот, не са ме вълнували в никакъв случай. Това, което видяхме в репортажа, касае персонални решения на съответни хора.

- Случаят, в който се пробват да ме намесят не е от компетенциите нито на Министерство на здравеопазването, нито на Министерски съвет.

Но както към този момент се вижда ясно, офанзивите против държавното управление с мотив и без мотив са съществена част от предизборната тактика на всеки, който не може да изясни личните си провали след дългогодишно ръководство, в това число в системата на опазването на здравето. "


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР